terkyl

Pyöreä pöytä kannatta harmaata taloutta?

Radion mainiossa Pyöreässä pöydässä oli esillä tapaus, jossa suosittu bloggaaja oli ehdottanut hotellille, että mikäli pääsee ilmaiseksi hotelliin, niin hotelli saisi julkisuutta boggaajan sivustolla. Hotellin omistaja oli tästä tuohtunut ja vastannut jyrkin sanankääntein. Tämän oli bloggaaja sitten  vuorostaan tuohtuneena jakanut julkisuuteen. Jotenkin näin tarina meni ja tapahtui Englannissa.

 

Hämmennyin tyystin kun ohjelman osanottajat Stilleriä lukuunottamatta symppasivat bloggaaja ja pitivät tälläistä julkisuuden myyntiä ihan jees-hommana!

 

Tämähän on vaihdantataloutta, jossa yhteiskunnalliset velvoitteet tyystin ohitetaan: Niin jäi mainostoimisto ilman toimeksiantoa, jonka tuotosta se maksaa veron ja mainostoimiston työntekijä veron palkastaan. Bloggaaja maksoi hotellinsa bruttotuotolla, kun me oikeat palkansaajat maksamme hotelliyöpymisemme nettopalkalla. Ei saanut yhteiskunta tuloja, jolla julkisia palveluja tuotetaan. Toivottavasti eivät ole vaatimassa  siellä pöydässä seuraavassa kokouksessa lisää yhteiskunnan palveluja! 

Miksi rakennusalaa vahditaan harmaasta taloudesta, kun muille se hyväksyttävää? Vai onko niin, että uudet nettimaailman bloggaajat sun muut toimivat täysin yhteiskunnan sääntöjen ulkopuolella?

Parin vuoden takaisen hokeman mukaan: Ei se yhteiskunta niin pyöri! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Harmaa talous on hyvästä yhteiskunnalle, jos se mahdollistaa tulojen saamisen sen sijaan, että niitä annettaisiin yhteiskunnan toimesta muuten vain. Olen aina kannattanut harmaan talouden osuuden lisäämistä todellisessa BKT:ssa. Se on tehokkaampaa, turhan byrokratian ulkopuolella toimivaa ja aina kuluttajan tai asiakkaan todellisia tarpeita palvelevaa. Usein se on myös kuluttajalle edullisempaa, kun voi ostaa pizzan vitosella sen sijaan että se maksaisi kympin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tällainen bloggaaminen on mielestäni myös uusi versio ns. hyvä veli -järjestelmästä. Tässä tehdään vastavuoroisia palveluksia samoin kuin hyvät veljet.

Voi olla, että bloggaaminen on rahalliselta arvoltaan merkittävä. Se saattaa jopa kilpailla veroparatiiseille noin maailmanlaajuisesti.

Tätä näihin liittyvää rahanvaihtoa ei mielletä samalla tavalla rikolliseksi toiminnaksi, kuten muuta veronkiertoa.

Käyttäjän terkyl kuva
Terho Kylli

Toivottavasti Juha halusit olla sarkastinen. Viiden euron pitsaa voi tarjota vain, kun kaikki velvoitteet laiminlyödään kuten palkanmaksu, vuokrat, lakisääteisistä puhumattakaan. Kyllä meidän kuluttajina tulee myös arvioida keneltä ostamme. Viiden euron pitsan ostamista voi rinnastaa varastettuun tavaraa ryhtymiseen, jos ei siis ole kyseessä kaupan valmis- eli kärpäslätkäpitsa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Melko vähän on aihe kiinnostanut. Mutta nykyisin on usein, että asialliset keskustelut eivät kiinnosta.

Eräs asia mitä olen aina ihmetellyt on se, kun työnantaja maksaa pimeää palkkaa se on rikos, mutta sen vastaanottava työntekijä ei syyllisty rikokseen. Työntekijä kyllä tietää, että palkka maksetaan pimeästi, usein siitä on yhteisesti sovittu.

Verottaja voisi kyllä tehdä tarkastuksen joidenkin bloggaajien tulojen ilmoituksiin. Ilmeisesti näissä tuotteen tai palvelun veloituksetta luovuttaja ei maksa niistä arvonlisäveroja.

Toimituksen poiminnat